Alles over de afwas

De meeste van ons hebben wel een afwasmachine in huis, maar wat nou als deze propvol zit na een gezellig feestje en je snel schone borden nodig hebt? Of je zit in een vakantiehuisje of camper zonder vaatwasmachine? Dan is het tijd om de afwasborstel erbij te pakken! Met mijn handige tips krijg je binnen no time een stralend schone vaat.

Tip van Keith:

Als ik de afwas doe, verandert de keuken vaak in een waterballet. Ik leg daarom altijd een Sponge Cloth onder het afdruiprek. Deze doek neemt extra veel water op en is dus ook ideaal om het aanrecht na de afwas te drogen.

Aan de slag!

STAP 1: SPOEL DE VAAT VOOR

Als je een afwasmachine hebt, hoef je de vaat natuurlijk niet voor te spoelen. Maar met de hand afwassen doe je in een bak met water. Dus als alle restjes van je borden daar al meteen in rondspoken, krijg je natuurlijk nooit een schone vaat. Spoel daarom alle glazen en kopjes even om en haal de ergste etensrestjes van borden en pannen met stromend water. Je kunt ook pannen alvast even in de week zetten terwijl je aan het eten bent.

STAP 2: MAAK EEN SOPJE EN KIES DE JUISTE AFWASBORSTEL

Laat de gootsteen of afwasteil vollopen met zo heet mogelijk water -maar niet zo heet dat je je handen er niet meer in kunt steken natuurlijk- en een paar druppels afwasmiddel. Daarna heb je natuurlijk de perfecte afwasborstel nodig, want met een goede borstel is het zo gepiept. Dit zijn mijn favoriete borstels:

Voor de grote vaat: de Smart Brush

Als ik één afwasborstel mee mocht nemen naar een onbewoond eiland, dan is het wel de Smart Brush. Deze slimme afwasborstel kan namelijk alles aan dankzij de verschillende borstelharen. Sterke haren in het midden voor de pannen en schalen, grijze medium haren voor de rest en zachte witte haren voor de kwetsbare vaat. Dankzij de waaiervorm maak je kopjes en glazen ook supermakkelijk schoon en er zit zelfs een krabbertje op de kop voor aangekoekte etensrestjes. Wat wil je nog meer?

 

Voor de glazen: de Glassware Brush

Nou, oké, tijdens een feestje heb ik liever een afwasborstel die in een rap tempo alle glazen schoon kan maken, zodat ze snel weer gevuld kunnen worden. Daarvoor gebruik ik de Glassware Brush. Met deze bolborstel maak je glazen letterlijk in een handomdraai schoon. En dankzij de zuignap kun je hem ook in de gootsteen plakken, om glazen nog sneller af te wassen!

 

Voor de snelle afwas: de Dispensing Brush

Geen zin (of ruimte) voor een grote afwas? Dan is de Dispensing Brush je vriend. Deze borstel heeft een reservoir waar je het sopje met afwasmiddel in kunt doen, zodat je altijd een vaathulp bij de hand hebt. Even op de knop drukken en je kunt het sopje perfect over je vieze vaat verdelen. Ideaal voor op de camping, maar ook voor die vaat die je niet in de afwasmachine mag doen.

STAP 3: TIJD OM AF TE WASSEN

Nu je de juiste borstel hebt gekozen en klaar staat met je voorgespoelde vaat, kun je aan de slag. Maar wacht, gebruik wel de juiste volgorde! Begin met je glazen om ze vet- en streepvrij te houden. Het water is nu namelijk nog het schoonst en blijft het schoonst, omdat glazen vaak niet vet zijn. Daarna is het tijd voor het bestek. Je stopt dit namelijk in je mond, dus het is belangrijk dat messen, vorken en lepels goed schoon zijn. Vervolgens is het tijd voor alle kopjes, schaaltjes en borden. Het vuil dat er nog op zit, maakt het water namelijk viezer. En als afsluiter is het de beurt aan de grootste viezerikken: pannen en ovenschalen.

STAP 4: SPOEL HET SOP ERAF ALS JE GEEN AFDROOGHULP HEBT

Je wil natuurlijk niet dat je volgende maaltijd naar sop smaakt. Als je kinderen of een partner hebt die je een handje wil helpen met afdrogen, kun je het sop er meteen afvegen met de theedoek. Werk je helaas alleen? Dan zul je het sop er even af moeten spoelen onder de kraan om te voorkomen dat het opdroogt op je schone vaat.

EXTRA STAP: HOE MAAK JE EEN AFWASBORSTEL SCHOON?

Je afwasborstel helpt je natuurlijk om een schone vaat te wassen, maar wie wast de afwasborstel? Als je een vaatwasser hebt, is het schoonmaken van je afwasborstel zo gepiept. Draai de machine op 60 graden met de borstel in het bestekbakje. Geen afwasmachine, of gebruik je een houten afwasborstel? Laat hem dan een uurtje weken in een mengsel van 250 ml witte azijn en een druppel afwasmiddel. Even goed spoelen en hij is weer klaar voor de vaat!

De handigste producten voor de keuken